Okostelefont adsz a gyereknek? Ugyanolyan gáz, mint a kokain

Az okostelefon függés ugyanolyan káros a gyerekekre nézve, mint az alkoholfogyasztás és a kábítószerezés.

Mandy Saligari, a londoni Harley Street rehabilitációs klinika igazgatója több függő betegekkel foglalkozó szakemberrel együtt arra kívánja felhívni a szülők, a tanárok és az iskolaigazgatók figyelmét, hogy az okostelefon függés egyre súlyosabb probléma a gyerekek körében.

Mandy Saligary elmondta: az okostelefonok is hasonló agyi impulzusokat váltanak ki, mint a kábítószerek és az alkohol, a legtöbb gyermek és serdülő mégis szabadon pötyöghet a képernyőn zárt ajtók mögött. A 12-15 éves brit gyerekek harmada elismerte, hogy nincs összhangban nála az okostelefon használat más tevékenységeikkel. Drámaian megemelkedett a 16-20 éves korosztályban függőséggel kezeltek száma, és a még fiatalabb korosztály tagjai között is sok a függő.

A sexting a 13-14 éves lányok körében egyre gyakoribb, ez azt jelenti, hogy saját magukról vagy párjukról készített meztelen fotókat küldenek szét ismerőseiknek a gyerekek, és többségük azt gondolja, hogy ez normális így. Már a 3-4 évesek is átlagosan heti 6 és fél órát töltenek el internetezéssel.

A szakértő javasolja, hogy a szülők próbálják megtanítani a gyerekeket az önszabályozásra, és figyeljenek oda rá, mennyit is nyomogatják a csemeték az okostelefonjaikat.

Forrás: Independent