300 kg-os lesz idén a Kárpát-medence kenyere, Szolnokon sütik meg

Szolnokon, Közép-Európa legnagyobb székely kemencéjében sütik majd ki az irdatlan cipót.

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kg-os kenyeret sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd augusztus 20-i felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

Fotók: MTI

A sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei péktanulók segítségével dagasztják és gyúrják augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen a kenyeret. 4 évvel ezelőtt itt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét. 2011-ben sütötték meg először a Nemzet kenyerét, amit 2013-ban átneveztek a Kárpát-medence kenyerévé.

Forrás: Sokszínű Vidék