Magyarország is kapott a mérgezett tojásból

Két hete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  még azt közölte, hazánkban nincs holland, németországi és belgiumi tojásüzemekből származó mérgező tojás.

Kedd délután viszont olyan információk érkeztek, hogy mégis jutott ide is a rovarirtóval szennyezett termékből.
A hivatalt az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül tájékoztatták, miután egy német vállalat ázsiai jellegű, fagyasztott, félkész termékében Fipronilt mutattak ki. A Tamago Ei-Omelett-Block névre hallgató termékből Magyarországra, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez is szállítottak, a cég a NÉBIH megkeresésére megtette a szükséges intézkedéseket.
A német vizsgálati eredmények szerint a termékben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szermaradék, így a NÉBIH annak ellenére is elrendelte a forgalomból történő kivonását, hogy fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított, a visszahívásról pedig minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH szakemberei 4 esetben mutatták ki Fipronil jelenlétét, ám a szermaradék mennyisége mind a négy tojásnál a megengedett értéken belül maradt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges lépéseket. A NÉBIH a szennyezési eset lezárásáig egyébként azt javasolja, hogy mindenki részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

Fotó: Patrick Huisman / MTI / MTVA

A magyarországi megjelenéssel együtt azóta már 16 európai országba jutott el a Fipronilos tojás, a szennyezett termék terjesztéséért felelős cég vezetőit pedig letartóztatták. Az ügyben Hollandia és Belgium is egymásra mutogat-

Forrás: Index