Pénteken megkezdhetik a Bulgáriából hazahozott Vanessza ébresztését

Nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata.

Délután egy óra körül szállt le Szegeden az a repülőgép, amellyel a balesetet szenvedett Burkus Vanesszát hozták haza Bulgáriából. A 19 éves lány három hete szenvedett balesetet, azóta kómában feküdt a burgaszi kórházban. Családja már korábban haza akarta hozni, de a kórház sokáig nem adta ki a szükséges papírokat és nehézkesen kommunikált a családdal.

Fotók: MTI / Rosta Tibor

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hazaszállítás során nem volt semmilyen probléma. A lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, az agyról és a nyaki gerincről pedig MRI felvételt készítenek.

Jelenleg rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják Vanesszát, ahogyan a burgaszi kórházban is tették. Ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken megkezdik az ébresztését. Viszont, ha műtétre van szükség, akkor tovább altatják, a műtétet pedig valószínűleg jövő héten végzik el.

Molnár Zsolt elmondta: az nem biztató, hogy a lány nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. Ám erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem.

Forrás: 24

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!