28 éve egyedül él egy szigeten az olasz férfi

Azért kötött ki a parton, mert meghibásodott a katamaránja – azóta egyszer sem hagyta el a szigetet.

Mesébe illő a 78 éves Mauro Morandi története, aki 50 éves kora óta Budelli szigetén él, teljesen egyedül. 1989-ben Szardínia és Korzika között megrongálódott a férfi katamaránjának motorja, ekkor horgonyzott le ezen a szigeten. Mikor megtudta, hogy gondnoka két nap múlva nyugdíjba megy, eladta hajóját, és a szigetre költözött.

Fotók: Michele Ardu

A ’90-es évek elején a szigeten addig műküdő Spiaggia Rosa strandot az olasz kormány lezárta, hogy megóvják a terület törékeny ökoszisztémáját, és csak bizonyos részeit tették elérhetővé a nyaralók számára. A több ezres turistatömeg az idő előrehaladtával elpárolgott, és csak Mauro maradt egyedül.

2016-ban veszélybe került “otthona”: ki akarták paterolni a szigetről, arra hivatkozva, hogy a bíróság kimondta, hogy a sziget a nemzeti park részét képezi. 18 ezer ember írt alá egy petíciót, amivel kellő nyomást helyeztek a politikusokra, hogy a végletekig késleltessék a férfi kilakoltatását.

“Sosem fogok távozni. Itt szeretnék meghalni, és remélem, hogy a hamvaim a szél szórja majd szét.”
– mondta Mauro, aki úgy véli, hogy az élet összeköttetésben áll a Földdel, és mindnyájan ugyanazon energia részeit képezzük. Hisz az ősi görög sztoikus filozófiában, miszerint az univerzum oszthatatlan, egységes élő szervezet, ami folyamatosan változik.

Az idős férfi minden nap összeszedi a partra sodródó műanyagokat, hogy megőrizze a sziget egyedülálló állat- és növényvilágát. A modern társadalommal szembeni ellenszenve ellenére nyaranként látogatókat fogad, és az ökoszisztémáról mesél nekik. Morandi szentül hiszi, hogy fontosabb megtanítani az embereknek meglátni a szépet a természetben, mint tudományos részletekkel bombázni őket.

“Szeretném megértetni az emberekkel, hogy meg kell próbálnunk nem látni, hanem csukott szemmel érezni a szépséget”.

A szigeten van wifi, így Morandi a közösségi médián keresztül tudja követni a világ eseményeit, és felfedi az embereknek a világ rejtett szépségeit.

“A szeretet a szépség abszolút következménye, és fordítva. Ha mélyen szeretsz egy embert, akkor gyönyörűnek látod őt, de nem fizikálisan. Empatikus vagy vele, részese lettél, ő pedig a részeddé vált. Ugyanez zajlik le a természetben is.”.

Forrás: 24.hu