250 km/h-val is tombolhatott a baranyai forgószél

A vihar összegyűrte, meghajlította a legfeljebb 120 km/h-ás szélre tervezett acélszerkezeteket.

Baranya megyében nagyfeszültségű távvezeték tartó oszlopokat hajtott félbe, gyűrt össze és döntött ki a szél. A kár százmillió forint nagyságrendű.

Fotók: Mácsai Ferenc

Hat darab 400 kV-os és tíz darab 132 kV-os tartószerkezet dőlt ki vagy sérült meg Baranyában a hétfő éjszakai vihar során, előbbiek a MAVIR Zrt., utóbbiak az E.ON kezelésében voltak.

A nagyfeszültségű távvezetékek túlnyomó többségét hazánkban maximum 120 km/h-es szélsebességre tervezték. A júliusban Siófok, Szabadi-fürdő, és Balatonaliga térségében pusztító szélvihar legnagyobb sebessége 157 km/h volt.

A Magyarsarlós térségében átvonult vihar középpontjában az eddigi feltételezések szerint egy „tornádó” jellegű forgószél volt, melynek „magjában” a szél sebessége elérheti a 250 km/h-t is az E.ON szakemberei szerint.

A 2013 áprilisától egy új szabvány szabvány az eddiginél magasabb szélsebességre írja elő az újonnan telepített oszlopok statikai méretezését, azaz ők is arra készülnek, hogy a klímaváltozás következtében szélsőségesebbé válik időjárásunk.

Forrás: Szabad Pécs