Amerika szerint a magyar csapvíz veszélyes

Az Amerikai Járványügyi Hivatal friss jelentése szerint nem ajánlott a magyar csapvízből inni.

A CDC szerint nem hazánk mellett Szlovákiában, Horvátországban és Szerbiában sem ajánlott a csapvizet fogyasztani. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása alapján az Amerikai Járványügyi Hivatal nem kért az ivóvíz minőségéről adatokat a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist kezelő Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztályától.

Az összefoglaló adatok ugyanakkor az EU-nak megküldött országjelentések alapján nyilvánosak, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy hazánkban az ivóvíz ne lenne fogyasztható. A legtöbb helyen ugyanis a magyar csapvíz minőségi megfelelősége 95 százalék feletti. A vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő. A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében a szervezet felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal azért, hogy az elkészült jelentéssel kapcsolatban korrekció készüljön.

Az Emmi szerint mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható. Kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát. Ma 29 olyan település van hazánkban, ahol a magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását. Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, ugyanakkor Magyarországon a víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest kedvezőtlenebb képet mutat.

Forrás: Portfolio