Óránként 120 hullócsillagot is láthatsz – szemeket az ég felé!

Megérkezett a Perseidák meteorraj, augusztus végéig érdemes az eget kémlelni, és gyönyörködni 2017 legszebb csillaghullásában.

A Perseidák első meteorai július 23-án fénylettek fel bolygónk légkörébe érve. A leglátványosabb meteorhullás augusztus 10. és 15. között várható, ekkor óránként akár 120 meteor is megjelenik majd az égbolton. A csillaghullás körülbelül augusztus 20-ig tart, a legjobb éjfél és hajnal között kémlelni az eget, ekkor látszanak ugyanis a legjobban a felizzó meteorok.

A látványos meteorrajt Szent Lőrinc könnyei néven is illetik, ugyanis a vértanú 258-ban, a csillaghullás csúcsidejében, augusztus 10-én halt mártírhalált.

Budapest erősen fényszennyezett város, így nem a legjobb terep a meteorok megcsodálására. Érdemes ilyenkor egy-két napra családostul kivonulni a természetbe, vagy elmenni valamelyik szervezett csillagnéző programra. Ez utóbbira mutatunk néhány remek példát:

  • Az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban augusztus 12-én, szombaton tartanak előadást a meteorokról 21 órától.
  • A bakonybéli Pannon Csillagda augusztus 11. és 14. között naponta 2500 forintos részvételi díjjal szervez szakvezetéses csillagportyákat.
  • A Zselici Csillagpark 4-5 kilométeres éjszakai túrái is szuper lehetőséget kínálnak.
  • Ha ezeken nem sikerül részt venni, akkor a magyar csillagoségbolt-parkokat érdemes felkeresni, melyek közé a Zselic és a Hortobágy után a Bükki Nemzeti Park is felkerült a listára.

Forrás: Femina