6,7-es földrengés rázta meg Törökországot és Görögországot – fotók és videó!

Erős, 6,7-es erősségű földrengés rázta meg csütörtök éjjel Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket. A földrengésnek eddig 2 halálos áldozatáról lehet tudni, és mintegy 200 sérültről. Komoly károk keletkeztek az épületekben.

Kosz szigete a földrengés után

Fotó: AP

Kosz szigetén ketten meghaltak, sokan megsérültek. Jorgosz Kiricisz, a sziget polgármestere a helyi rádiónak elmondta, hogy a Kosz városában megrongálódott házak többsége régen épült, mikor még nem vezették be a földrengésekre vonatkozó új építészeti előírásokat. A mentőalakulatok még túlélők után kutatnak. A parti őrség beszámolója szerint a város kikötője is megrongálódott, és egy úton lévő kompnak most nincs hol kikötnie.

Komoly károkat okozott az éjjeli földrengés Kosz szigetén

Fotó: Reuters

Török katasztrófavédelmi tisztviselők szerint a rengés 6,3-as erősségű volt, amelyet Mugla város térségében, valamint környékén is érezték. Hetvenen fordultak orvosi segítségért Bodrum kórházaiban. A helyi mobiltelefon-szolgáltatás túlterheltség miatt akadozott.

Így menekült a bodrumi étterem személyzete, mikor földrengés rázta meg az épületet

ITV News on Twitter

CCTV captures the moment waiters flee from restaurant after deadly earthquake in Turkish city of Bodrum https://t.co/1ezOrbDh6s https://t.co/8oCTZMQ3iU

A Bodrumtól 6 kilométerre nyugatra fekvő Bitez üdülőhelyen ugyancsak érezték a rengést, az emberek itt is kiszaladtak az utcákra félelmükben, mert attól tartottak, összeomlanak az épületek. Két utórengés is volt. A helyi szálloda vendégei ezután visszatértek szobájukba, hogy magukhoz vegyék személyes tárgyaikat és a szabadban éjszakázzanak. Sokan matracokból, lepedőkből fekvőhelyeket alakítottak ki maguknak.

Sokan a szabadban töltötték az éjszakát a földrengés után

Fotó: Ayse Wieting AP

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) adatai szerint a rengés epicentruma a törökországi Bodrum városától 10 kilométerre délre, Kosz görög szigettől 16 kilométerre keletre-északkeletre történt, 10 km-es mélységben.

Forrás: Index