Újraírták a dinoszaurusz történelmet a Bakonyban!

A világhírű iharkúti “Jurassic Parkban” talált lelet bebizonyította, hogy a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok 85 millió évvel már tanyáztak Európában.

Az ELTE Dinoszaurusz Kutatócsoportja 2000 óta kutat őshüllők csontjai után az iharkúti dinoszarusz-lelőhelyen, itt találták a szintén világszenzációnak számító Hungarosaurus tormait is például.

Iharkút igazi dínó nagyhatalom

Forrás: Elter Tamás

A mostani lelet a 145,5 millió évtől 65,5 millió évvel ezelőttig tartó kréta időszak egy olyan 22 millió éves periódusából származik, amelyből eddig még nem találtak bizonyítható Sauropoda fosszíliákat Európában – írja Ősi Attila és kollégái a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkükben. A lelet egyetlen töredékes fog csupán, ám újraírta a dinoszaurusz történelmet.

A giga-dinók akár 12 méter magasra is nőhettek

Forrás: Origo

A Sauropodák a valaha élt, legnagyobb szárazföldi állatok voltak, legkisebb példányaik is 5-6 méteresre nőttek, a legnagyobbak testhossza a mai kék bálnáéval vetekedett, és akár 12 méter magasra is nőhettek.

Az összehasonlító vizsgálatok azt mutatják, hogy az erdélyi Magyarosaurus dacus fogai például egészen más jellegűek, mint a most talált lelet: hosszúak, egyenesek, szögszerűek voltak. Az Iharkúton megtalált fog azonban ennél sokkal bonyolultabb szerkezetű. A kutatók azt feltételezik, hogy a foglelet a Sauropodák egy ősibb csoportjának egy képviselőjétől származik.

Ősi Attila, Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció vezetője

Forrás: YouTube

Forrás: Origo