Rossz megyébe küldte a mentőket a 112 operátora, a beteg meghalt

Friss információk szerint mások is hibázhattak.

A július 4-i balesetben egy mezőgazdasági vontató borult az út menti töltés oldalára Tóalmáson. A tűzoltók és a mentők először teljesen rossz helyre mentek, mivel a 112-nél a hívást fogadó operátor félrehallotta a település nevét, így a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra irányította a mentőszolgálatot és a katasztrófavédelmet. A két település közúton 100 km távolságra van egymástól.

A történteket az ORFK is megerősítette, a hibázó operátort az eset miatt másnap kirúgták. A traktor vezetőjét a tűzoltók még kimentették a fülkéből, de miután átadták a mentőknek, a férfi a helyszínen meghalt.

Az ORFK szerint a hívásfogadó rendszer hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt
A rendőrség tájékoztatása szerint az operátor telefonon félreértette a település nevét, és a monitorján sem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, mint ahogy azt tennie kellett volna.
A 112-re 9 óra 47-kor jött a bejelentés, két perc múlva pedig az operátor kiküldte a rossz helyre az egységeket. A Nógrád megyei rendőrök hívták vissza a bejelentőt, hogy pontosítsák a helyszínt, ekkor derült ki, hogy nem is ők lennének illetékesek, hanem a Pest megyei kollégáik. Az ottani rendőröket, mentőket és tűzoltókat végül 10 óra 5 perckor irányították a jó helyszínre, vagyis bő negyedóra volt a késés.  Ám mivel a helyszín tisztázása után a bejelentést nem kellett újra felvenni, így néhány perc lehetett igazából a késés.

Azt nem tudni, lehetett-e volna esély a traktorvezető életének megmentésére, ha rögtön jó helyre mennek.

Az Index a Hívásfogadó Központ névtelenséget kérő munkatársától azt az információt kapta, hogy a 112-es operátoron kívül a tűzoltóság műveletirányítója is hibázhatott, mert az operátor hangot kapcsolt a tűzoltóság műveletirányítójának az adatlap küldése után, aki beszélt a bejelentővel, mégsem tűnt fel neki a hiba. A mentőkkel szintén beszélt a bejelentő nekik sem tűnt fel a hiba.

Forrás: Index