Irány a Déli-sark! – 2 hónapos expedícióra indul egyedül a magyar lány

Veronika nem repülővel jut el az utolsó szélességi fokig, hanem a vízparttól gyalogolva, 2 hónapos expedíción, mínusz negyven fokban, hegymenetben.

A fiatal lány úgy készült fel a hihetetlen kalandra, hogy szintén első magyarként 400 km-es gyalogos expedíción vett részt tavasszal az Északnyugati átjáróban, ahol 4 órán át követte egy jegesmedve! Az expedícióról készült videót a Discovery Channel is leadta!

A Déli-sark expedíciójáról az alábbiakat mondta el Veronika: “Gyerekkori álmom, hogy megtapasztaljam, milyen ott lenni. Olyan kontinensen, ahol nem élnek emberek, nincsenek városok. A Föld egy nyers szegletén. Mindig is vonzottak a hideg tájak, gyönyörűnek látom őket. Csak hát a hajók nem arra járnak…” mondta el tervéről Wynne-Hughes Veronika hajóstoppos-világutazó pszichológus, aki eleve egy kalandos életformába született bele: szüleivel nyáron vitorlással, télen lakókocsival járta a világot.

Az egyetem elvégzése után egyedül kalandozott. Hajóstoppolással oldotta meg utazásait: mindig elszegődött egy-egy kapitány mellé, a vitrolás hajókon ételért és szállásért cserébe dolgozott. Így kelt át például a Panama-csatornán, de eljutott például Francia Polinéziába, Gaugain szigetére, Galápagosra is.

Fotó: Bors

Veronika 3 éve készül a Déli-sark meghódítására. Szervezi expedícióját, tapasztalt túrázókkal beszélget, szponzorokat keres, és sokat edz. A létező legjobb felszerelést viszi magával mindenből (például visz szánokat, amiket maga után húz, sátrat, gázfőzőt, köteleket, edényeket). Ez létkérdés, hiszen ha valami elromlik, akkor a végtelen jégmezőkön nincs lehetőség pótlásra.

A menü nem lesz pazar, a lényeg, hogy rengeteg kalóriát tudjon bevinni szervezetébe: visz fagyasztva szárított vacsorákat, reggelire krumplipürét eszik baconnal, aztán óránkénti evésre szárított gyümölcsök, kolbász, marcipán lesz majd az úticsomagban. A lány a szemét is megműttette az utazás miatt, hiszen sem a szemüvegviselés, sem a kontaktlencse ápolás nem ideális a sarkvidéki körülmények között.

Fotó: Bors

„A hideg és a meleg számomra csak egy hőmérséklet – nem hagyom, hogy megviseljen. A hajóstoppolás során is voltam nagyon meleg, és nagyon hideg helyeken. Jártam például Grönlandon, Izlandon és a Spitzbergákon. Bírni kell és alkalmazkodni, elfogadni az adottságokat, nem kötelező szenvedni. Persze megfelelő felszerelés az kell hozzá.”

Forrás: Bors