Már hazánkban is embervérre vadászik a Zika-vírust hordozó szúnyog

Súlyos gond, hogy áttelelt és terjeszkedik hazánkban a Zikát terjesztő koreai szúnyog, Pécsett a befogott fajok 10 százalékát tette ki.

A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik, ennek eredménye az is, hogy hazánkban is megjelentek olyan idegen fajok, mint a tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ahol az Aedes-fajok (mint amilyen a koreai szúnyog is) jelen vannak Európában, ott közepes vagy magas a Zika-vírus felbukkanásának esélye. A koreai szúnyog emellett terjesztheti többek között a szívférgesség, egy agyvelőgyulladásos betegség, a japán encephalitis és a Nyugat-nílusi láz kórokozóit is.

Forrás: 24.hu / 123rf

Kemenesi Gábor, a Pécsi Egyetem virológusa elmondta: most az a fő kérdés, hogy mindezekre a magyarországi körülmények között is képes-e, vagy sem? Ha igen, akkor egy járványhoz először az kell, hogy valaki behurcolja a betegségeket, őt megcsípje egy hordozásra képes szúnyog, majd a kórokozó jelentős mértékben elterjedjen a szúnyogok között. Tehát a koreai szúnyog jelenleg “csak” potenciális vírushordozó, nem törvényszerű, hogy fertőzzön is.

A hazai szúnyogokkal szemben a koreai nappal is aktív, és nem távolodik 100-200 méternél távolabb a házaktól, kifejezetten kedveli az embervért, mondhatni, tudatosan ránk vadászik. A Baranya megyében gyakran előforduló faj szerencsétlen esetben egy év alatt birtokba veheti az országot, de jó esetben ez a folyamat eltarthat több évig is.

Forrás: 24