Figyelem! Rákkeltő anyag az itthon is kapható babakekszben!

A kekszben az elfogadott maximális érték több mint tízszeresét mutatták ki a rákkeltő anyagból.

A Belkorn Biskids Bio almás ízű babakekszet itthon is árulják, a Nébih azonnal kivonta a forgalomból, mikor az EU gyorsriasztási rendszerén értesült a problémáról. A kekszben az akrilamid nevű rákkeltő anyagot mutatta ki a belga hatóság, a megengedett érték több mint tízszeresét találták benne.

A Nébih pénteken kiadott közleménye szerint a termékvisszahívás kizárólag azokat a termékeket érinti, amelyek neve Belkorn Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól. A gyártója a CRV Corthouts NV, Belgium, a termék tételszáma 164802, kiszerelése 150 grammos, és a minőségmegőrzési ideje 2017. november 29.

A magas akrilamid szint technológiai hiba következtében, túlsütést követően alakulhatott ki. A tájékoztatás szerint mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius fok felett) végbemenő reakciók során akrilamid képződhet. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Forrás: Kisalföld