Tízszer is végigjárta a Kéktúrát Gábor, több mint 11 ezer km-t gyalogolt

Csernus L Gábor, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület tagja tízszer ment végig hazánk leghosszabb túraútvonalán, ami több mint 1100 km hosszan szeli át az ország északi részét, Írott-kő és Hollóháza között.

Gábor június közepén nyomta be az utolsó pecsétet a tizedik Országos Kéktúra igazolófüzetébe, előtte soha senki nem járta végig még tíz alkalommal az embert próbáló túrát – írja a Turista Magazin.

Fotók forrása: Turistamagazin

“Azt hiszem 1987-ben adta le újra a televízió Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatát, ami rám is nagy hatással volt. Ekkor jött az ötlet, hogy fogjunk bele valami nagyobb dologba. Járjuk végig, ismerjük meg az országot. Az első kéktúrás napom 1988. június 11-én a Videoton 70 teljesítménytúrán volt. Az útvonal a Kéken ment, így rögtön 70 km-el kezdtem a pecsétgyűjtögetést. Azóta gyakorlatilag folyamatosan csinálom, leszámítva a kisebb szüneteket. Általában egy-két napos túrákat szoktam tenni, amikor az időm és a munkám engedi.” – mondta Gábor, akitől gyakran megkérdezik, miért csinálja ezt. Ő ilyenkor azt feleli:

“A Kéktúra mindig más! Amióta elkezdtem, több mint 100 km nyomvonalváltozás volt az OKT-n, és mostanában is sokszor módosítják. Többek között az évszakok is változatossá teszik a már ismert tájat. Tavaly télen jártam egy adott szakaszon, most tavasszal. Akkor ellenkező irányból mentem, most fordítva. Nem mindig ugyanaz minden. Arról már nem is beszélve, mennyit változtak a települések és az emberek az elmúlt közel 30 év során, amióta az országot járom. Érdekes látni ezeket a változásokat.”

Gábor itt sem áll meg, tizenegyedik alkalommal is nekivág a Kéktúrának.