Nem engedték oda haldokló férjéhez a nőt a pécsi kórházban

A Pécsi Megyei Kórház geriátriai osztályáról kitiltották a haldokló férfi mellől a feleségét, mivel nem a látogatási időben érkezett.

Garzó Gábor ismert pécsi aktivista hívta fel a figyelmet a szörnyű esetre Facebook-on:

„A férj élet-halál közti állapotban került be a kórházba. Úgy néz ki , hogy már onnan visszaút nem lesz! A szerény és tisztességgel élő feleség szeretne a férj végstádiumában a párja mellett lenni. Nem egész nap, és nem felborítva a klinikai osztály házirendjét, de mégiscsak a férje utolsó pillanataiban. Mivel az asszony a munkahelyéről a kórházba szerény körülményeik miatt csak busszal tud járni, s ez elég nagy távolság, nem ért oda látogatási időben. Erre egész egyszerűen a főnővér kiutasította a kórházból, mondván nem látogatási időben érkezik, tessék akkor jönni. Merthogy mi lenne, ha mindenki csak úgy önkényesen bemenne, és figyelmen kívül hagyná a látogatási időt! Csak kérdezem, hogy a feleségnek nincs joga a saját férje mellett lenni az utolsó pillanataiban?”

Illusztráció: Bruzák Noémi MTI

A SzabadPécs munkatársai megkérdezték a fentiekről a PTE Klinikai Központját. Az alábbi választ kapták:

„Az I.sz. Belgyógyászati Klinikán jól szabályozott látogatási rend van, melynek érvényesítése alapfeltétele a klinika hatékony működésének. Ugyanakkor a hozzátartozóknak egy formanyomtatványon lehetőségük van a látogatási időn kívüli beteglátogatást kérvényezni – éppen a levélben említetthez hasonló esetekre való tekintettel -, melyet a kezelőorvos hozzájárulásával a telephely vezetők engedélyeznek.”

Időközben a beteg férj elhunyt a kórházban, részvétünk a családnak.