Újítás a sárga csekkek feladásában a postán, erre figyelj!

A budapesti Flórián üzletközpontban lévő postán adta fel csekkjeit egy újságíró, mikor is váratlanul elkérték személyes adatait a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva – ez ezentúl bárkivel megtörténhet.

A 2017. évi LIII. törvény, azaz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás szerint június 26-tól a 3 millió 600 ezer forintot el nem érő ügyleti megbízás teljesítésekor a postai szolgáltató az azonosításnál köteles rögzíteni természetes személy esetén a családi és utónevet, valamint a születési helyet, időt, a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetében a nevét, rövidített nevét, valamint a székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén – ha van ilyenje – a magyarországi fióktelepének címét – írja a napi.hu.

Emellett magyar állampolgárnál elkérhetik a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványt és a lakcímkártyát, külföldiektől pedig az útlevelet vagy a személyit.

Forrás: 24.hu

Az újságíró által feladott csekkeken 15 ezer forintnál kisebb összeg állt, így érdekes, hogy ekkora kaliberű befizetéseknél is szempont a pénzmosók és terroristák elleni fellépés.