A világon először teljesítette a brutális, 480 km-es himalájai futóversenyt Szőnyi Ferenc

Emberfeletti teljesítményt tudhat magáénak a magyar sportember: a világon először futotta végig a kegyetlen The Hell Race versenyt, végig a Himalája hágóin, 480 km-en át.

Szőnyi “Racemachine” Ferenc magyar ultramaraton- és -triatlonista élete nagy versenye volt az esemény – írja a 444. Ha ezt ő mondja, akkor ott már tényleg valami nagy csoda történt, hiszen a sportoló korábban nyert már olyan versenyt is, ahol egymás után 30 Ironmant kellett teljesíteni.

Fotók: Facebook

Szőnyi a 480 kilométert egyedüliként futotta végig, a többiek feladták a versenyt, így ő az eddigi első és egyetlen teljesítő. A szintidő 120 óra volt, ő 110 órát szeretett volna futni, végül 113 óra 13 perc 29 másodperc a hivatalos eredménye.

Szőnyi Ferenc saját Facebook oldalán számolt be az emberfeletti teljesítmény részleteiről:

“Érdekes dolog, hogy állsz a rajtban, s élted nagy versenyének rajtára vársz, valahol a világvégén.. ráadásul nagyon vártad, pedig biztos, hogy ez mindennél nehezebb lesz. Igen,valóban nehéz! A legnehezebb vállalni az indulás kockázatát. És rajt! Jajj,már az első kilométerek is fájtak, a magas adrenalin,és a pulzus majd széttépett! De ezt kordában kell tartani!!”

“Furcsa dolog hogy a csapó eső jól esik az amúgy kopár hegyek közt. Eleinte. Mert havas esőre, később havazásra vált. Majd feltámadt a szél, megszűnt a feeling… ”

“A cipők cseréje, a komforton sokat javít. Az viszont nem értelmezhető most a verseny után sem igazán, hogy miként tudtam fenntartani, motiválni ilyen hosszú ideig mozgásomat. Nem könnyített ezen a sok kényelmi ruhacsere, a szandál, amit csak nappal, és aszfalton használtam. A vízhólyagok, amik jöttek azért. No meg egy köröm…ami ment.
Igazán az az élménytömeg ami nem közvetlenül sport, inkább egy olyan felfoghatatlan valami…”

“A legkeményebb talán az az élmény, mikor elgyötört tested befutja – no azt azért nem..- az utolsó, Tang-Lang La hágót, és tudatosul, hogy ez, mármint a legmagasabb 5330 méteres hágó is pipa, és már csak 130 km van hátra.
Azt hiszem megtöltene egy könyvet…”

Az alábbi videó akkor készült a sportolóról, amikor 285 km-nél járt. Az érdeklődő kérdésre azt mondja, nem fáradt, és jól érzi magát.