Pár nap, és megváltoznak a kenyér összetevői Magyarországon

Ezentúl nem lehet sunnyogni azzal, hogy csak nyomokban tesznek egészséges összetevőt egy-egy termékbe, a reform kenyér pedig egyre reformabb lesz.

Olyan változások jönnek a hazai kenyerek világában, amik az egészséges táplálkozás irányába tolják el az arányokat.  A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai 2017. június 22-én lépnek hatályba. A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Indexnek:

A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom arányát. A rozsos kenyerekben pedig a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat.

Forrás: Index

Ezután csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti részben teljes kiőrlésű lisztből sülnek. (eddig ehhez elég volt az 5 százalékos arány!)

Hasonlóképp módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.

A házi kenyér elnevezés helyett az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet árulni. Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket hívhatják, amik főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

Míg a teljes kiőrlésű anyagok arányát növelni kell, addig sóból egyre kevesebb kerül majd a kenyerünkbe. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ugyanezek az értékek. A túlzott sófogyasztás közrejátszhat a magasvérnyomás kialakulásában.