“Viszlát, ez nem fog sikerülni.” Az égő toronyházban rekedt emberek üzenetei

Voltak, akik segítségért könyörögtek, míg mások csak elköszöntek szeretteiktől. Szívszorító üzenetek érkeztek azoktól, akik bent rekedtek a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház felsőbb emeletein lévő lakásaikban a hatalmas tűzvész miatt.

A lakóknak azt monddták, hogy maradjanak az otthonaikban, amíg megmentik őket, ám ahogy szétterjedtek a lángok, kezdett nyilvánvaló lenni, hogy csapdába estek. A bent rekedt lakók így kommunikáltak szeretteikkel:

“Mondd meg a fiúknak, hogy szeretem őket!” – ezt egy 4 gyermekes apa kiabálta ki a tizedik emeleten lévő lakásából.

“Viszlát, ez nem fog sikerülni.” – ezt egy háromgyerekes anya mondta barátainak, mikor a láng elnyelte őt és a gyerekeket.

“Tűz van, haldoklom.”- ezzel hívta fel barátait Nura Jemal, aki férjével rekedt lakásukban. Nekik is azt mondták, hogy nem biztonságos elhagyni a lakást.

“Ki kell jutnotok.” – az 57 éves Saber Neda mondta ezt feleségének és 24 éves gyermekének, arra buzdítva őket, hogy nélküle meneküljenek, ugyanis attól tartott, hogy sérülése miatt csak lassítaná szeretteit. A feleség és a fiú megmenekült, de Nedáról nincs hír. Mikor utoljára kapcsolatba léptek vele, azt mondta: “Nincs segítség.”

“Kérlek, imádkozzatok értem! Tűz van, és nem tudom elhagyni a lakást. Imádkozzatok értem és anyukámért.” – egy 24 éves művésznő kért így segítséget, aki alkotásaival már a Velencei Biennálén is részt vett.

“Nem tudjuk, mit kell tenni.” – egy rémült, 12 éves kislány hívta fel ezzel édesanyját, többekkel rekedt egy folyosón.

Fotó: Natalie Oxford / AFP