Vezetsz? Figyelj, itt a jogsipánik!

Mostanában rendszeresen előfordul, hogy a rendőrök arra hívják fel az autósok figyelmét ellenőrzés közben, hogy akkor sem érvényes a jogosítványuk, ha a rajta lévő dátum szerint még igen.

A HVG egyik olvasója számolt be a lapnak arról, hogy egy közúti ellenőrzés során közölték vele, év végén lejáró jogosítványa valójában már nem érvényes. A rendőr arra a jogszabályra hivatkozott, ami január óta hatályos, és a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születésének dátumához köti, ami jelen esetben már elmúlt. A bírságot egyébként megúszta, de figyelmeztették rá, hogy újítsa meg jogosítványát.

Január eleje óta valóban új előírás van érvényben, amely a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)

Forrás: HVG

Az első jogosítvány kiállítása egyébiránt ingyenes, a hosszabbításkor négyezer forintot kell fizetni. Az 50 év alattiaknak az orvosi alkalmassági vizsgálatért 7200 forint, míg idősebb korban több ezer forinttal csökken a díj – írja a HVG.

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!