Öcsit, a félig magyar rabot heteken belül kivégezhetik Virginiában

Két embert agyonlőtt, ezért van halálsoron a magyar apától született, 35 éves William Morva.

Az Index cikke mutatja be a férfi történetét, akinek a kivégzését július 6-ra tűzték ki, egyedül a virginiai kormányzó kegyelme mentheti csak meg. William előzetesből szökött meg, menekülése közben agyonlőtt két embert.

“Oo-chee”, azaz Öcsi, így szólították otthon kiskorában a virginiai Sussex fegyház halálsorán ülő William Morvát – írja a cikk. Károly, William apja Magyarországon született, 1956 után vándorolt ki Amerikába. Traumák sorozatának emlékét cipelte magával a családtörténet szerint, amelyet a fia ügyében korábban megpróbáltak felhasználni.
Morva Károly egyik szülője öngyilkos lett, nagynénjét meggyilkolták, ő arra kényszerült, hogy a náci megszállás alatt a magyar hadseregben szolgáljon a második világháborúban, bár zsidónak számított. Részese volt az ‘56-os forradalomnak is. Miután annak leverése után az Egyesült Államokba emigrált, zsidó gyökereit titokban tartotta, és egy csomó fegyvert tartott a házában, mert rettegett, hogy a nácik megölik őt családostul – járt utána az Index. Öt gyereke született Louisianában nevelkedett, amerikai feleségétől, Elizabeth-től.

Forrás: Index / mercyformorva.com

William Károly legkisebb gyermeke, aki 2006 nyarán betörések, rablási kísérlet és jogtalan fegyverhasználat vádjával előzetesben ült. Eljátszott egy sérülést, és mikor emiatt kivizsgálásra vitték, megszökött. Az őt őrző seriffhelyettestől elvette fegyverét, majd lelőtte a kórház fegyvertelen biztonsági őrét, majd másnap egy rendőrt is agyonlőtt.

Alig egy héttel később már meg is született a halálos ítélet az ügyben. Morva új ügyvédei szerint nem vették kellőképp figyelembe a férfi mentális állapotát, a családban anyai ágon öröklődő skizofréniát. A fiúnál kamaszkorában kezdett furcsán viselkedni: barátai szerint azt mondta, hogy a ház, amiben egyedül élt, mérgezi őt, ezért inkább hajléktalanként élt. Bizarr diétákat követett, volt, hogy nyers húsokat evett csak. Időnként pedig azt képzelte, hogy természetfeletti erők szólították fel a világ megmentésére.

William Morvának már csak egy esélye maradt a túlélésre, ha a helyi kormányzó megkegyelmez neki. Az EU washingtoni nagykövete tavaly írt egy levelet a kormányzónak, a férfi kettős állampolgárságára hivatkozva, mondván az EU meggyőződése szerint a mentális zavarban szenvedők kivégzése ellenkezik a széles körben elfogadott emberi jogi normákkal.

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!