A Facebook lehallgathat és követheti, hol vagyunk? – Így védekezz!

Neked is van olyan érzésed néha, mintha személyesen is ismerne a Facebook?

A hirado.hu-n megjelent cikkből kiderül, hogy a közösségi oldal azon túl, hogy algoritmusokkal követi a lájkolásainkat és minden kattintásunkat, még akár le is hallgathat, és követheti is, hogy merre járunk.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a Dél-Floridai Egyetem professzora, Kelli Burns nyilvánosságra hozta, hogy a Facebook a mikrofonunk felhasználásáva talán mindent lehallgat, amit csak kimondunk. “Úgy tűnik, hogy belehallgat a Facebook a beszélgetéseinkbe, hogy jobban célozhasson a hirdetéseivel” – magyarázta Burns. Ennek igazolására bizonyos témákról beszélgetett telefonja közelében, majd észrevette, hogy az elhangzottakhoz kapcsolódó hirdetések jelentek meg számára a Facebook hírfolyamában.

Fotó forrása: hirado.hu / Shutterstock

Ha szeretnénk elkerülni, hogy hangfelvétel készüljön, akkor Androidon a Beállítások/ Alkalmazások/ Facebook/ Alkalmazásinfó/ Engedélyek menüpontban (verziótól, készüléktől függően némileg más elnevezések alatt), iPhone-on a Beállítások/ Facebook/Beállítások opciónál (tolóka zöldből fehérbe – droidon változó színű, képünkön kék) tiltsuk le a mikrofonhasználatot.

Ha nem kapcsoljuk ki, a GPS, a rádiócellás jelek segítségével folyamatosan követheti aktuális helyzetünket a Facebook. Amennyiben ez zavar bennünket, kapcsoljuk ki az engedélyezett Helyadatok opciót!