Ezt nézd, akár 1000 km hosszú is lehet egy ilyen felhő!

Több kilométer hosszú, hurkaszerű felhőt vettek videóra a minap az Azovi-tenger fölött, ehhez foghatót eddig még nem láttak Ukrajnában.

Az Origo cikke szerint a videófelvétel közreadója a kora reggeli órákban rögzítette a jelenséget, amikor is az Azovi-tenger partján sátorozott. Először nem is tudta elképzelni, hogy mi lehet az. Felmerült benne, hogy UFO-tevékenység nyomaira bukkant.

Ilyesmiről szó sincs persze, a videón az úgynevezett Morning Glory (Reggeli Glória) elnevezésű felhőjelenség látható, ami az északi féltekén meglehetősen ritka. Az ukrajnai Herszon megye délkeleti sarkában legalábbis első ízben észleltek ilyesmit.

Forrás: Youtube

Az Idojaras.iwk.hu szerint ezek a felhők akár 1000 kilométer hosszúságban elnyúlva is kígyózhatnak a táj felett, jellemzően 2-2,5 kilométeres magasságban. A hosszú, hengeres felhők a feltételezések szerint akkor képződnek, amikor a nedves, hűlő levegő olyan légréteggel találkozik, ahol – a megszokottól eltérően – a magassággal együtt emelkedik a hőmérséklet.

Leggyakoribb előfordulásuk a déli féltekére (főként Ausztrália térségére) jellemző. Ám a globális felmelegedés hatására egyre több szokatlan jelenségre lehet számítani Ukrajnában is, úgy az időjárás, mint a légköri jelenségek tekintetében.

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!