Az e-recepttel nem kell feliratni a rendszeresen szedett gyógyszereket

A betegek beutalóját sem kell majd kinyomtatnia a háziorvosoknak.

Novembertől országosan bevezetik az e-recepteket, így csak akkor kapsz majd hagyományos papír alapú receptet a doktortól, ha azt külön kéred, egyébként csak elektronikus vényeket állítanak majd ki az orvosok. Fontos változás lesz, hogy alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, és külön meghatalmazást kell majd kérni az orvostól, ha más váltaná ki a beteg gyógyszereit.

A Délmagyar cikkében az új rendszer előnyeiről is olvashatunk. Eszerint a krónikus betegségben szenvedők jól is járhatnak, ugyanis nem kell majd mindig felíratni a rendszeresen szedett gyógyszereket.

“Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszerben nem lesz szükség arra, hogy valaki elmenjen a rendelőbe gyógyszert felíratni” – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára beszélt kedden az M1 aktuális csatornán.

Aki kéri, a hagyományos, papír alapú formában továbbra is megkaphatja majd a vényt.

Forrás: MTI /Balázs Attila

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: ez egy újdonság, amit a betegeknek, de még az orvosoknak is meg kell szokniuk, az elektronikus rendszer ugyanis kiválthatja a papíralapú kommunikációt, a betegek pedig megfelelő okmányok birtokában a gyógyszertárban kiválthatják a gyógyszerüket.

A felhőalapú alkalmazást jelenleg több mint tíz kórház, húsz háziorvos és patika használja teszt jelleggel. Az államtitkár hozzátette: a rendszer arra is lehetőséget ad, hogy a jövőben ne kelljen kinyomtatni a beteg beutalóját, az ugyanis a háttérben tud eljutni a szakrendelőbe vagy a kórházba.

Ónodi-Szűcs Zoltán kérdésre válaszolva azt mondta: ahogy a bankkártyás vásárlások mellett megmaradt a készpénzforgalom, várhatóan az e-egészségügyi rendszer mellett is megmarad a papíralapú kommunikáció.