Szívmelengető: Színes polipok segítik a koraszülöttek fejlődését Szolnokon

A szolnoki Hetényi kórház koraszülöttosztályán fekvő babák inkubátoraiba színes, kötött polipok kerülnek mostanság, a játékok segítik a babák fejlődését.

“Eredetileg Dániából indult a kezdeményezés, amely a Koraszülöttekért Országos Alapítványon keresztül jutott el hazánkba, és tökéletesen bevált nálunk is” mondta el a Szoljon újságírójának Dankó Zsuzsanna, a gyermekosztály főnővére.

Fotó: Mészáros János

“Ezeknek a kedves figuráknak bizonyítottan jelentős a lélektani és élettani hatásuk, hiszen jelenlétük fokozza a baba szívverését, beállítja a légzését, emeli a vérben lévő oxigénszintet. A polipokhoz a babák hozzábújhatnak, anyaga, formája a méh falára, míg a csápok érintése a köldökzsinórra emlékezteti őket, így fokozva a komfortérzetüket. Ráadásul ezek a kis állatkák a csöppségek első játékai lesznek, amelyek velük együtt hazakerülhetnek.”

A polipokat segítő szándékú szolnoki anyukák szervezetten horgolják. Fonalat gyűjtenek, horgolótársakat toboroznak, és már egy közösségi csoportot is létrehoztak. Fontos tudni, hogy a polipok horgolásakor rengeteg előírást kell betartani ahhoz, hogy „bababiztosak” legyenek. Nagyon lényeges a pamutfonal minősége, a polipok mérete, illetve a tömőanyag egyaránt. A kész polipokat először sterilizálják a kórházban, s csak ezután kerülnek a pici babák mellé az inkubátorokba.