Készpénz vagy kártya? Erre figyelj a külföldi nyaralásnál

Az utalás, a váltás és kártyahasználat költségei könnyen tízezer forint fölé mehetnek, ha előre tervezünk, olcsóbban megúszhatjuk.

A legtöbb szállás lefoglalásához foglalót kell fizetnünk, így máris felmerül egy olyan költség, amit utalással, vagy hitelkártyával kell rendezni – írja a HVG.

Foglalóként gyakran a teljes költség 30-50%-át is elkérhetik, tehát nem ritkán százezres nagyságrendű tételt kell kifizetni. Külföldi utalás során a bank mindig automatikusan váltja át az összeget az adott devizára és az utalás díja is magasabb, mint ha belföldre utalnánk. A kettő díj eredőjeként a költség az utalt összeg 1-3 százalékra is rúghat. 150 ezer forint utalása esetén ez 1500-4500 forintot is jelenthet.

A valutaváltásra könnyen rá lehet faragni, hiszen korántsem mindegy, hogy mikor és mennyi forintot váltunk készpénzre. Az nem kérdés, hogy valamennyi költőpénzzel szükséges felszerelkezni, viszont azt már érdemes kerülni, hogy nagyobb mennyiségű valuta maradjon a nyakunkon. A nyaralás során igyekezni kell minél kevesebb készpénzt hordani magunkkal, fokozottan ügyelve a biztonságra. Ha mégis indokolt a nagyobb mennyiségű készpénz, ajánlatos széfet bérelni a szállásunkon, de ez járulékos költségeket is von maga után.

Forrás: HVG

A váltás időpontját illetően nehéz bölcsnek lenni, de nem érdemes sokat spekulálni az árfolyam alakulását illetően. Az euró váltás esetén a mostani 307-308-as szint alá nem esett be a forint az elmúlt években, így már ezzel is jól járunk. A dollárnál is több havi csúcsára ért a forint, jelenleg 274-es szinten az árfolyam, de néhány hónapja még 300 forint körül mozgott.

Természetesen soha sem a devizaközepet szükséges figyelni, mert a valutaváltók 0,25-1%-os különbözetet is ráraknak (középárfolyam plusz 0,5-3 forint), továbbá a váltásnál is felmerül 0,3 százalékos tranzakciós díj. Éppen ezért megéri szétnézni a pénzváltó irodák által alkalmazott eladási árfolyamok között, viszont a bankokat érdemes kerülni, mert rendkívül drága lehet a váltás.

Ha például 150 ezer forint költőpénzt váltanánk át, annak 800-2000 forint költsége is lehet. Azt is figyelembe kell venni, hogy a valutaváltáshoz is nagyobb mennyiségű készpénz szükséges felvenni a bankunktól, ami szintén többletköltséget jelent, ha kifutottunk az ingyenes készpénzfelvételi keretből.