Döbbenet: 32 ezer magyar élete lett volna menthető egy jobb egészségüggyel

Elkészült az első magyar egészségügyi teljesítményértékelés, az eredmény nem éppen felemelő.

A 444 cikéből kiderül, a teljesítményértékelést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával minisztériumi munkacsoportok rakták össze. Az összegzés szerint hiába enyhén javuló a tendencia, hazánk lemaradása csak nőtt az európai átlaghoz képest a legfontosabb halálokok terén,
például a keringési rendszer betegségei miatti halálozásban, a nők körében számos daganattípushoz köthető halálozás esetén (méhnyak-, mell-, gége-, légcső-, hörgő-, tüdőrák), a férfiaknál pedig a vastagbél- és a végbélrák esetén. A rosszindulató daganatok miatt bekövetkezett halálozásban pedig Magyarország áll a legrosszabb helyen az egész EU-ban.

forrás: napi.hu

A jelentés szerint 2014-ben egy jobb ellátórendszerrel, azaz időben és megfelelő ellátással a halálozások 14, népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százalék halálát lehetett volna elkerülni, ez azt jelenti: 32 ezer ember életét lehetett volna megmenteni, egyetlen év alatt.
Hatalmasak a területi és iskolázottsági különbségek az amúgy átlagosan elég alacsony várható élettartamban: a férfiaknál közel 7, a nőknél több mint a 8 év a különbség a legjobb kilátásokat nyújtó közép-magyarországi és a legrosszabbat biztosító észak-magyarországi régió között. Egy alapfokú végzettségű férfi 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig, mint felsőfokú végzettségű, azonos nemű honfitársa.
Az alapfokú végzettségű anyák csecsemőinek halandósága háromszorosa a felsőfokú végzettségű anyák csecsemői halandóságának – írja a 444.