Élve eltemetett fiókáikat keresik a védett madarak, fészkeiket filmforgatás miatt tették tönkre Dunakeszin

Fokozottan védett gyurgyalagok fészkeit temette be egy munkagép egy világháborús film forgatásának előkészületei során Dunakeszin.

A megdöbbentő hírt Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója tette közzé a tette közzé a Facebookon, amire a HVG is felfigyelt. A közösségi oldalon megjelent bejegyzésből megtujuk: Dunakeszi alsón “két napja munkagépek zaja verte fel a mező felé eső lovas tanyával átellenben lévő, egykori TSZ udvarát. A jövő héttől a tervek szerint egy első világháborús filmet forgatnak a helyszínen, ehhez ás lövészárkot és telepít számos pirotechnikai eszközt “egy kétes engedélyekkel bíró filmes stáb”.

Fotók: Facebook

A terület a fokozottan védett, és egyedenként 100 ezer forintos eszmei értékkel bíró gyurgyalagok élőhelye. “A munkálatok kezdetekor épp arra jártam, és az építésvezetőnek személyesen mutattam meg a területen található löszfalakba épített több tucat gyurgyalagfészket. Ő ígéretet tett arra, hogy a területet 20 m-es körzetben elkerülik. Másnapra egy munkagép a föld alá gyűrte a fészkelőhely egy részét” – írta Király, majd hozzátette, hogy “a hontalanná vált madarak kétségbeesetten keresik élve eltemetett fiókáikat”.

Az állatorvos szerint “a filmfelvétel során tervezett hadművelet hang és fényeffektusai, valamint a területen átgázoló tankok által okozott természetkárosítás nagy valószínűséggel a még életben maradt madarakat is elűzik a környékről, a tőszomszédságban tartott lovak és a mező felé eső házakban élők nyugalmáról nem is beszélve”.

Az ügy miatt feljelentést tesznek a rendőrségen.