Jön az e-recept – csak a saját nevedre felírt gyógyszert válthatod ki ősztől

Novembertől csak akkor kapsz hagyományos papír alapú receptet a doktortól, ha azt külön kéred, egyébként csak elektronikus receptet állítanak majd ki az orvosok.

A kormány elé kerül hamarosan az e-receptek bevezetéséről szóló jogszabályjavaslat, novembertől pedig országosan bevezetik az elektronikus vényeket – írja a Népszavára hivatkozva a HVG.

Az e-recept bevezetésével ősztől már a patikában lebukhatnak azok a gyógyszerhalmozók, akik több orvossal is fölíratnak maguknak tablettákat. Ugyanakkor az is kiderül, ha valaki nem váltja ki a felírt szereket. Az e-receptek kiváltása leginkább egy banki tranzakcióra fog hasonlítani: a páciensnek igazolnia kell majd magát a taj-számával vagy e-személyi igazolványával, a gyógyszerért pedig átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak – írja a HVG.

Forrás: hvg.hu

Lényegi változás lesz, hogy alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki. Külön meghatalmazást kell majd kérni az orvostól, ha más váltaná ki a beteg gyógyszereit. A körzeti orvosok asszisztensei sem adhatnak majd ki receptet a krónikus betegeknek, ugyanis az e-receptet kizárólag az orvos viheti fel a rendszerbe. Aki kéri, az elektronikus recept mellett hagyományos, papír alapú formában is megkaphatja a vényt.