Több tízezer idős külföldi él nálunk a magyar kasszából

Mintegy 44 ezer külföldi állampolgár tölti nálunk a nyugdíjas éveit, és kapja az ellátást a magyar kasszából, melynek átlagos összege 98 984 forint.

A Pénzcentrum járt utána annak, hány külföldi részesül hazánkban olyan öregségi nyugdíjban, amelynek megállapítása valamely kétoldalú szociális biztonsági egyezmény szabályainak a figyelembevételével történt. Ez a szám az elmúlt években jelentősen emelkedett, amely részben az elöregedő európai népességgel magyarázható.

Hazánkban a nyugdíjigazgatási szervek nem tartják külön számon az állampolgárságra vonatkozó adatokat. Akad azonban egy érdekes kivétel. Speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem feltétlenül hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket. Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják.

Forrás: Pénzcentrum

A magyarországi nyugellátásra való jogosultság megállapítása során a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége
– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Az egyezmények azokat a magyar, koszovói, ukrán vagy orosz állampolgársággal rendelkezőket érintik, akik egyik vagy másik, illetve mindkét szerződő fél területén dolgoztak, vagy más módon szolgálati időt szereztek. A nyugdíj abban az országban jár, ahol a kérelem benyújtásának időpontjában a lakóhelyünk van.

A fentiek alapján 2016. decemberében összesen 43 995 külföldi részesült Magyarországon ilyen öregségi nyugdíjban, átlagosan 98 984 forint volt az ellátások összege. Magyarországon egyébként a közel kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, az országos átlag pedig 110 486 forintra tehető.