Nem jött a busz, így a két szegedi tini 5 nap alatt kifejlesztette a legkúlabb közlekedési appot

Az Androidos mobilokon és iPhone-on is működő Szegedi Menetrendi Bot Facebook Messengeren mondja meg, hogy mikor jön a következő busz vagy villamos, így nem kell külön applikációt letölteni.

A dolog másik különlegessége, hogy a programot nem a közlekedési társaság, hanem két szegedi tizenéves fejlesztette ki, mindössze 5 nap alatt – írja a 24.

Ha szeretnénk kipróbálni a programot, akkor mindössze annyit kell tennünk, hogy a Szegedi Menetrendi Bot Facebook-oldalán rányomunk az üzenetküldésre, vagy Messengeren rákeresnünk a bot nevére, s a csevegőben meg is jelenik a bot. Ha megnyomjuk az indítás gombot, akkor itt kiválaszthatjuk, hogy megálló vagy járat alapján szeretnénk-e keresni. Néhány gombnyomás után pedig máris láthatjuk az adott busz vagy villamos aktuális indulási idejét.

Fotó: Kuklis István /Délmagyar

És hogy honnan jött a program ötlete? “A buszmegállóban vártam, de mert a telefonomat nemrég frissítettem, még nem töltöttem le egy menetrend-alkalmazást sem, csak a Facebook Messengert. Akkor jutott eszembe, miért ne készíthetnék egy chatbotot, ami Messengeren megmondja nekem, mikor jön a busz” – mondta el Schütz Dávid. A 15 éves szegedi fiatal a 17 éves Simonffy Lászlóval együtt csütörtökön kezdett el agyalni az ötleten, pénteken nekiláttak a programozásnak, és keddre el is készültek egy működő verzióval. Azaz mindössze öt nap alatt fejlesztették le a közlekedési botot.

“Szívesen megcsinálnánk más városokban is a botot, csak kellenének hozzá a menetrendek, egy adatbázis. Ahogy ebben az esetben is szegedi menetrend oldalakról és publikus adatbázisokból raktunk össze egy saját adatbázist. Laci készítette ehhez a programot, míg én magát a botot fejlesztettem.”