Drágulhatnak a húsfélék – cserébe lehull a lepel, miből spórolják ki a húst

Augusztustól csak fantázianévvel hozhatják forgalomba a gyártók a gyengébb minőségű, alacsonyabb hústartalmú készítményeiket.

Módosítják a Magyar élelmiszerkönyvet: augusztus elsejétől már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba – írja a Magyar Idők. A gyengébb minőségű, alacsonyabb hústartalmú termékeket csak fantázianevekkel hozhatják forgalomba a gyártók, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatunk majd a boltok polcain. Azon gyártók pedig, akik a módosításra a hústartalom emelésével reagálnak, a magasabb költségeik miatt emelhetik termékeik árát.

Fotó: Bach Máté

A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba.

A fantázianevekre történő átállás is többletköltségekkel jár, mivel a nyomtatott csomagolóanyagokat is le kell cserélni. Így vélhetőleg az áruházak saját márkás húskészítményeihez is drágábban juthatnak hozzá a fogyasztók – mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a Pick Szeged Zrt.-t magában foglaló Bonafarm-csoport PR- és vállalati kapcsolatok igazgatója.