Irtózatos viharok jönnek kedden – térképen a részletek

50 milliméter eső, 90 kilométer per órás szélrohamok, jégverés várható.

A Kiderül figyelmeztető előrejelzése szerint a június 5-ről 6-ra virradó éjjel elsősorban a Dunától keletre fordulhat elő néhol zivatar, majd június 6-án, kedden kora délelőttől már összességében többfelé válnak kedvezővé a feltételek villámtevékenység kialakulásához.

A szakemberek szerint zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező hidegfront következtében.

A délnyugatról északkelet felé mozgó zivatarokat jellemzően felhőszakadás (lokálisan 25-35 mm csapadék), jégeső (1 cm körüli átmérő) és viharos széllökések (60-80 km/h) kísérhetik. Helyenként, kiemelten a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez 80-90 km/h feletti szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat.

Kedden a késő esti óráktól a Dunántúl északnyugati felén viharos (~70 km/h körüli) lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet.

A várható viharok és az özönvíz miatt egy híján az összes megyére kiadták a veszélyjelzést, a fővárosra és a környező megyékre másodfokú figyelmeztetés érvényes. Kattints a Kiderül térképére a részletekért:

Fotó: kiderul.startlap.hu