Eldőlt a nagy kérdés: a Balaton vagy az Adria kegyesebb a pénztárcákhoz idén?

Az Adria és a Balaton rajongói hiába bocsátkoznak vitába, hogy hol jobb nyaralni, hisz ez elég szubjektív, ám az anyagiakat nézve már eldönthető a kérdés.

A Pénzcentrum példákon keresztül világít rá, hogy hol olcsóbb idén a nyaralás. A legolcsóbb ajánlatokat hasonlították össze, egy két gyermekes családra, egy hétre számítva.

A szállásajánlatokat nézve Zadarban (Zára) találták a legkedvezőbb apartman árakat a Trivago alapján, már 119 ezer forintért lehet szállást kapni egy hétre, míg Siófokon ugyanezért minimum 151 ezer forintot kellene fizetni. Ez azt jelenti, hogy 33 ezer forinttal jobban járhatunk az Adrián a szállással.

Forrás: origo.hu

A hoteleket nézve kisebb a különbség, Siófokon 188 ezer forintba kerül a szoba, míg Zadarban 173 ezer forint, vagyis 15 ezer forinttal járunk jobban az Adrián.

Az Airbnb segítségével teljes lakásokat is összehasonlítottunk, Siófokon 223 ezer forintba, az Adriánál pedig 194 ezer forintba kerül egy hétre a lakásbérlés, vagyis 29 ezer forint a különbség.

Az utazási költség elnyelheti azt, amit a szálláson sikerül megspórolni: Zadarba 627 kilométert kell utazni a fővárosból, ami 5 óra 47 percig tart, míg Siófok mindössze 104 kilométerre van, amit 1 óra 10 perc alatt lehet megtenni. A hosszabb út nyilván magasabb üzemanyag-fogyasztással is jár, 8 literes átlagfogyasztással és 350 forintos üzemanyag-árral számolva Zadarba 35 ezer forintot fizethetünk oda-vissza, míg Siófokra ez mindössze 6 ezer forintból megúszható.

Az autópálya használati díjakat is belekalkulálták számításukba a Pénzcentrum újságírói: Siófokra a 10 napos matrica 2975 forintba kerül, és ezt a díjat akkor is meg kell fizetnünk, ha az Adriára megyünk. A horvát autópályán viszont használat alapú a díjszabás, az online kalkulátor szerint oda-vissza 13,5 ezer forintot fizethetünk ezért, vagyis a teljes adriai útdíj 16,5 ezer forint lesz.

A fentieket beleszámolva, a teljes költést nézve apartmannal 10 ezer forinttal,
hotellel 28 ezer forinttal, Airbnbvel pedig 13,5 ezer forinttal
járunk jobban, ha a balatoni nyaralást választjuk.

Továbbá az Adriát választva erősen javasolt utasbiztosítást is kötni, ami 15-25 ezer forint közötti kiadás egy 4 tagú családnak. A Palprices adatai alapján pedig mintegy 15 százalékkal magasabb árakkal kell számolni a horvát tengerparton, mint Budapesten.