Legyőzte az adidast a magyar feltaláló, egy egész vagyont kap

A bíróság kimondta: az adidasnak több mint 60 millió forintot kell fizetnie Oroszi Lászlónak, mivel ellopták a magyar feltalálótól az irányítósávos futballcipő ötletét.

A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása adta. Ezt a megoldást Oroszi még 1995-96-ban dolgozta ki, majd szabadalmaztatta Magyarországon és egész Európában – írja a Kisalföld. Az eljárás során azonban az őt képviselő szakember műhibát követett el, és emiatt a találmány nemzetközi védelmét nem jegyezték be.

Fotó: MTI / Beliczay László

A feltaláló 2002-ben indított pert az adidas ellen. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az adidas Predator Precision és az adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek.

Oroszi László az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért mintegy 494 millió forint gazdagodás visszatérítésére kérte kötelezni az adidast. A jogerős ítélet alapján végül 60 473 237 forint és kamatai megfizetésére kötelezték a sportszergyártó céget.