Ekkora fizetésért gályáznak a Balaton-parti éttermekben és büfékben

A menőbb éttermek szezonális dolgozói összehozhatnak egy Ausztriában elérhető fizetést, míg a kisebb partmenti büfékben jóval kisebb összegért gályáznak nem ritkán 10-12 órákat a szakácsok, pincérek és mosogatók.

A Pénzcentrum összeállításából kiderül, hogy egy pincér 600-650, egy szakács 450-500, a kisegítő személyzet pedig 250-300 forintot kap óránként a Balaton-parti települések vendéglátó egységeiben. Amennyiben 12 órát dolgoznak minden nap, és egy héten csak egy szabad nap jut nekik, akkor kiszámolhatjuk, hogy pincérként 203 ezer, szakácsként 156 ezer,
mosogatóként pedig 94 ezer forintot lehet keresni havonta.

Fotó: Szabó Gábor / Origo

Ugyanakkor a menő éttermekben ma már a Balatonnál is meg lehet keresni az osztrák 1 500 eurós bért (közel 470 ezer forint), de ez inkább néhány menő étteremben lehetséges. A munkaerőhiány miatt az állások betöltéséhez egyre kevésbé szükséges a szakmai tapasztalat. A munkaerő hiányának oka nem csak az alacsony fizetésben keresendő, de az elavult munkahelyi körülmények, és a nem ritkán előforduló fekete- vagy szürkefoglalkoztatás is közrejátszik abban, hogy sokan inkább a nyugati országok felé veszik az irányt.

Június 10-én indul a főszezon a Balatonon, a déli parton 1450 vendéglátóhely és 2000 kiskereskedelmi üzlet közel 10 000 munkavállalója várja majd a nyaralókat – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke.