Viharok vágják el a májusi forróságot – itt a menetrend

Már látszik, mikor dörren meg az ég.

A Kiderül szerint dél felől afrikai eredetű, száraz, egyre melegebb levegő áramlik fölénk, több helyen a csúcshőmérséklet eléri a 30 fokot. A meleg várhatóan szerdán éri el a csúcspontját.

Hétfőn napos, száraz idő várható általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél napközben megélénkülhet. A hőmérséklet délután 26 és 30 fok között valószínű. Késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Kedden többnyire napos idő várható, legfeljebb északon fordulhat elő néhol záporeső. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Szerdán már nem lesz ilyen idilli az időjárás. A Kiderül szerint a napos időt követően erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, kezdetben északnyugaton, majd délután másutt is egyre több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, többfelé erős lesz, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Csütörtökön aztán az átvonult front mögött felszakadozik a felhőzet, több órás napsütésre számíthatsz. A csapadékot azonban nem úszod meg, délen szórványosan, északon néhol valószínű zápor, zivatar, ráadásul az északnyugati szél élénk, többfelé erős lesz, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A szakemberek szerint éjjel és hajnalban 14-20, nappal 25-30 fokot mutat majd a hőmérő.

Pénteken napos idő lesz, egy-egy záporra csak nyugaton lesz esély. A változó irányú szél helyenként megélénkül, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.