Óriási darazsak jelenhetnek meg mostantól a kertedben

Hatalmas rovarokra figyelmeztetnek a szakemberek.

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is – írta csütörtökön a Híradó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint azonban ezek a félelmetesnek tűnő rovarok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, viszont biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

Óriás tőrösdarázs (Fotó: wikipedia.org)

Az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is.

A közlemény szerint a tudatlanság és a hozzá nem értés 2016 júniusában is számos ilyen állat pusztulását okozta a fővárosban, amikor egy rovarirtó tömegesen mérgezett le tőrösdarazsakat a Városligetben.

Megjelenésükre ott számíthatsz, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.