Riasztást adtak ki, itt lehet órákon belül zivatar

Viharos szélre is készülnöd kell.

A Kiderül szerint május 20-án, szombaton a gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatsz, de a csapadékot sem ússzuk meg.

Az előrejelzés szerint a déli óráktól elsősorban a középső és az északkeleti országrészben alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharossá (mintegy 70 kilométer per órássá) fokozódó széllel. Estétől már egyre inkább a Dunántúlon valószínű többfelé csapadék.

Késő délutánra a Tiszántúlon is északnyugatira, északira fordul a szél, amelyet erős, a Dunántúl északi részén és a Balaton környékén viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati harmadán csak 20 fok körül, másutt 24, 29 fok között alakul. Késő estére 15, 21 fok közé hűl le a levegő.

A figyelmeztető előrejelzés szerint szombat délután főként a középső és északkeleti országrészben, estétől pedig már a Dunántúl nyugati felén is kialakulhatnak zivatarok, amelyeket helyenként – főként az Északi-középhegység térségében – lokálisan nagy mennyiségű csapadékhullás (>25 mm) kísérhet. Emellett zivatar környezetében erős, olykor viharos széllökések (60-80 km/h), valamint jégeső is előfordulhat.

Szombat reggel nyolckor több járásban élt riasztás, ami szerint arrafelé néhány órán belül lehet számítani zivatarokra.

A Kiderül szerint Vas megyében a Celldömölki és a Sárvári, Veszprém megyében a Devecseri és a Pápai, Győr-Moson-Sopron megyében a Csornai, Győri, Kapuvári, Mosonmagyaróvári, Pannonhalmi, Soproni, Téti, Komárom-Esztergom megyében pedig a Kisbéri és Komáromi járásban élt riasztás.

A zivatarok és az erős szél miatt több megyére veszélyjelzést adtak ki, a részletekért kattints a Kiderül térképére:

Fotó: kiderul.startlap.hu