Eltörölnék a kétéves hűségidőt

A terv szerint ezentúl a szolgáltatók csak egy évre köthetnének magukhoz.

Amint arról az Mfor beszámolt, május 9-én benyújtották a Parlamentben azt a törvénymódosító javaslatot, mely kettőről maximum egy évre csökkentené a hűségidőt a különböző szolgáltatóknál.

Az indoklás szerint számos szolgáltató úgy alakítja ki a díjtételeit , hogy a fogyasztóknak ne érje meg igénybe venni az adott szolgáltatást csak „hűségszerződés” megkötésével, ami a hatályos rendelkezések alapján akár 2 éves elköteleződést is jelenthet.

Mint írták, gyakori jelenség, hogy a hűségidő lejártával a fogyasztó „hűsége jutalmául” csak jóval drágább díjtételek mellett tudja igénybe venni ugyanazt a szolgáltatást egészen addig, amíg újabb hűségszerződést nem köt. Ugyanakkor a szolgáltatók számos esetben akár egyoldalúan is módosíthatják a szerződési feltételeket – még határozott idejű előfizetői szerződés esetén is –, ami nem mindig szolgálja a fogyasztók érdekeit”.

Mindennek fényében egy évben maximálnák a hűségidő hosszát.

A cikk szerint a törvényjavaslat előírná azt is, hogy a fogyasztó a hűségidő lejártával nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mintha új előfizetőként érkezne.

Módosítanák a határozatlan idejű szerződéseket is, itt a előfizetői felmondásának határidejét a jelenlegi 8 napról azonnali hatályúra változtatnák.