Azonnal tüntesd el ezt a 12 dolgot a Facebookodról

Ha jót akarsz, akkor megszívleled az alábbi tanácsokat.

A Facebook mindig hangsúlyozza, hogy vigyáz az adataidra, de nem csak adatlopás árán férhetnek hozzá a fiókodhoz.

Az Indy100 egy névtelen hekkerre hivatkozva azt írta, hogy egy sima “Kérdezz tőlem 10 dolgot, majd jelöld meg a barátaidat”-jellegű facebookos kérdezz-felelekre befutó válaszokból könnyűszerrel gyűjt össze használható információt a közösségi oldal felhasználóiról. Sokan vannak ugyanis, akik jelszóként a kedvenc albumukat, háziállatuk nevét, lánykori nevüket használják, ezeket pedig könnyűszerrel össze lehet gyűjteni a Facebookon megosztott információkból.

A cikk szerint ezt a 12 dolgot azonnal töröld a Facebook-oldaladról:

1. Születésnap

Sokan a nevüket, címüket és születési idejüket kombinálják a jelszavaikhoz, ha valaki ezt kisakkozza, könnyűszerrel hozzáférhet például a bankszámlához is.

2. Telefonszám

Ha a megadott telefonszámod rossz kezekbe kerül, zaklatáshullám zúdulhat a nyakadra.

3. Facebook-barátaid zöme

Egy oxfordi pszichológus, Robin Dunbar szerint egy ember megközelítőleg 150 stabil kapcsolatot képes fenntartani. Ha neked több ezer ismerősöd van a közösségi oldalon, akkor nem árt a zömüktől búcsút venned, kevesebb ismerőssel egészségesebb virtuális kapcsolatot tarthatsz fent, mint olyanokkal, akiket nem is ismersz, csak bejelölted/bejelölt.

4. Fotók a gyermekeidről, fiatal családtagjaidról

Lehet, hogy a gyermeked még csak totyogó, és lájkmágnesként működik minden egyes róla kiposztolt fotó, de ki tudja, hogy mennyire lesz boldog, mikor évek múlva szembesül azzal, hogy teleszemetelted a közösségi oldalt a képeivel, és lényegében csak az nem látta a fejlődését, aki nem akarta.

Van egy fontosabb vonulata is ennek: az ilyen képek a pedofilokhoz, szexuális bűnelkövetőkhöz is eljutnak. Egyet jegyezz meg: amit egyszer megosztasz az interneten, csinálj bármit, töröld, tedd priváttá, az bizony ott lesz, nem tűnik el, nyoma marad. Így már nem is olyan cuki hetente egy komplett albumot feltölteni a gyerekről, ugye?

5. Hova jár a gyerek suliba/óvodába/szakkörre/iskolán kívüli tevékenységre

A fenti témához kapcsolódik ez is, ha ilyen pontos részleteket osztasz meg a gyereked életéről, lehetőséget biztosítasz azoknak, akik rá utaznak, hogy találkozzanak vele, kifigyeljék, tudjanak róla, mikor hol lesz.

6. A hely megadása

Még 2015-ben írta a TechCrunch, hogy több mint 500 millió Facebook-felhasználó kizárólag a mobiljáról nézi a közösségi oldalt. Androidon és iPhone-on megadhatod, hogy honnan posztolsz éppen, ha pedig ilyet teszel, világgá kürtölöd, hogy éppen hol vagy, és ezt olyanok is láthatják, akiknek ezt nem kellene. Mindemellett lakásbiztonságilag sem megnyugtató, erre a rendőrség is szokott figyelmeztetni. Ha valaki látja, hogy nem vagy otthon, és éppen betörő ambíciókat dédelget, ezzel lényegében elárulod neki, hogy jöhet.

7. A főnök és a munka szidása

Ha a Facebook-üzenőfaladon morogsz a meló miatt, és mondjuk ismerősöd a főnököd, akkor az bizony gáz, és nem is okos magatartás, nem részletezzük, hogy miért. Ha nem ismerősöd a főnököd, de attól még nyilvánosan háborogsz a meló miatt és miatta, akkor gondolj arra, hogy a főnök ismerőse lehet olyan embernek, aki látja a posztjaidat. Ha egy ilyen ember reagál a posztodra, már látja is a főnök. Ha nincs ilyen ismerősöd, lehet olyan rosszakaród, aki simán kimásolja a posztodat, és elküldi a főnöknek. Röviden? Ne a Facebookon szidd a főnököt – és ez a tanáraidra is igaz.

8. Ne taggeld be, hogy hol vagy éppen

Ld. “A hely megadása” pont – olyan emberek is látják, hogy hol vagy, akiknek ezt nem kellene.

9. Ne írd ki, hogy elmész nyaralni/hosszú hétvégézni

Mint már említettük fentebb, az ilyen poszt lényegében felhívás a betörőknek, hogy szabad a pálya. De van még egy kellemetlen vetülete ennek. A This is Money gazdasági weboldal szerint lehet, hogy a biztosítók csak akkor fogadják el a betörés miatti kárigényedet, ha előtte nem írtad ki a közösségi oldaladra, hogy világgá mentél.

10. Magánéleti státuszod

Rengeteg ember van, aki a Facebookon éli a szerelmi életét. Te ne legyél ilyen. Elég kínos ugyanis egyik hónapban megadni, hogy “Kapcsolatban”, a következőben pedig azt, hogy “Egyedülálló”, ráadásul rosszabbul is érzed magad miatta.

11. Bankkártya információk

Nem részletezzük, mert egyértelmű: ilyet nem írsz ki a Facebookra, mert veszélyes, megszerzik, visszaélnek vele.

12. Ne posztolj képet a beszállókártyáról

Még ha szét is feszít a késztetés, hogy a beszállókártyáddal mondd el minden Facebook-barátodnak, hogy most épp a Baleár-szigetekre repülsz, ne tedd. A kártyán ugyanis olyan adatok vannak, melyeket felhasználva könnyen olyan információkhoz juthatnak rólad, amiket csak a légitársaságnak adtál meg, azokkal pedig aztán könnyedén visszaélhetnek.