Komoly szívatás várhat az autósokra

Megváltoztatna néhány szabályt a kormány, nem fogsz örülni nekik.

A Napi.hu írta meg, hogy két, közlekedéssel kapcsolatos rendelet is megjelent a kormány honlapján.

Az egyik szerint a jogsi a jövőben csak addig lenne alkalmas személyazonosításra, ameddig a vezetői engedély egészségügyi alkalmassága érvényes, azaz maximum 10 évig. A 65 éven felülieknél a jogsi az egészségügyi igazolás lejárta után is érvényes személyazonosító okmány maradna.

A műszaki vizsgabiztosok esetén is szigorítás várható. A terv szerint a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van. Szintén új szabály, hogy a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

A cikk kitér arra, hogy ha az autó komoly hiba miatt nem megy át a műszakin, akkor a forgalmi érvényessége két hónappal meghosszabbítható, de a kocsival csak a szerelőig lehet menni.

Fontos változás lenne, hogy a jövőben nem csak az autó üzembentartóját, hanem a vezetőjét is bírságolnák, amennyiben olyan járművet vezet, mely komoly vagy veszélyes hiányosságban szenved. A sofőrnek a bírság 20 százalékát kellene rendeznie.

Ha használt autót hozol be külföldről, 2018. május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított “Műszaki vizsgálati bizonyítvány”-t is be kell mutatnod – tér ki rá a cikk.