150 százalékos bérminimummal, szállással csábítanak most dolgozni a Balatonhoz

Komoly gond a munkaerőhiány, ezért a zsebükbe nyúlnak a munkaadók a magyar tenger partján.

Erős szezont várnak a Balaton-parti vendéglátósok, ha az időjárás nem tesz keresztbe, akkor 8-10 százalékkal is nőhet a forgalom – írta a Világgazdaság Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökére hivatkozva pénteken.

Az elnök elmondta azt is: továbbra is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány. Szavai szerint szakképzett dolgozók közül főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. Hozzátette: a parton a bruttó 161 ezerre emelt bérminimumnál 20-50 százalékkal többet lehet keresni.

A cikkből az is kiderült, hogy az új dolgozókat a béremelés mellett személyzeti szállással is próbálják motiválni a munkaadók. A jövőben a gyakornoki programokra is nagyobb hangsúlyt helyezhetnek, hogy a fiatalok ne egyből külföld felé kacsintgassanak.

Könnyid szerint az északi és a déli parton is egyre nő az igény a hekk-, a hamburger- és a lángosbüfék mellett a minőségi éttermekre. Mint mondta, nem a fine diningről, a csúcsgasztronómiáról van szó, csupán modern, hazai alapanyagokból készült ételekre és igényes környezetre vágynak a vendégek.