Önellátóan és boldogan él a göcseji erdő mélyén a négygyermekes család

Jurtára és a természet közelségére cserélték a város zaját Paulicsék, és egyáltalán nem bánták meg.

Paulics Péter fogtechnikusként dolgozott, 34 éves koráig Szombathelyen élt, felesége, Andrea – aki hosszú éveken keresztül egy telekommunikációs cégnél dolgozott – pedig Budapesten – írta a Magyar Nemzet.

Tizenöt éve találtak egymásra, ekkora már mindkettejüknek elegük lett a nagyvárosi nyüzsgésből. Kiköltöztek egy 70 fős zsákfaluba, itt kezdtek új életet, idővel azonban ez is túl zajos lett nekik, így maguk mögött hagyták a települést, és a göcseji erdő egyik szegletébe költöztek.

Itt élnek most is egy jurtában, a család időközben hat főre bővült. Péternek és Andreának négy gyereke van: Bendegúz 14, Boróka 12, Bojtorján 10, Bíborka pedig 8 éves.

null

null

A gyerekeket az anyjuk tanítja otthon, évente kétszer pedig levizsgáznak az iskolában, minden egyes alkalommal jó eredménnyel. Andrea azt mondja, nem ért egyet a jelenlegi oktatási rendszerrel, ő abban hisz, hogy a tanítás, tanulás nem verseny, felesleges terhelés és sürgetés nélkül kell elsajátítani a gyermekeknek a tananyagot.

Péter elmondta, nincsenek elvágva a világtól. Nincs ugyan tévéjük, de havonta egyszer moziestet tartanak, tabletjük, mobiltelefonjaik is vannak, a gyerekek netezhetnek, de csak úgy, ha ott vannak mellettük a szüleik. A gyerekek emellett Budapesten és Londonban is voltak már.

A család – aki a hindu vallásban találta meg az útját – mostanra szinte teljesen önellátó lett. Napelemmel töltik az elektromos eszközeiket, búzát, zöldséget és gyümölcsöt maguknak termelnek, állatokat tartanak, lovaik, tyúkjaik, kecskéik vannak, a tejből sajtot és vajat készítenek. Közértet hónapok óta nem láttak, a jövőben pedig azt szeretnék, ha semmiért nem kellene elugrani a boltba.

“Nem vágtuk el magunkat az emberektől és a külvilágtól. Nem menekültünk. Egyszerűen abban hiszünk, hogy a természethez visszanyúlva lehet változtatni a mai, nem feltétlenül jó és rohanó világon.”

– foglalja össze Péter a család hitvallását.

A család életéről készült fotókért kattints a Magyar Nemzet cikkére (innen kölcsönöztük a címlapfotót is, mely Végh László munkája):

Nem kérünk a városból, azaz jurtában az erdő közepén

Amikor egy munkával, bolti sorbaállással és dugóban araszolással töltött nap után az ember örül, hogy bezuhanhat az ágyba, egy pillanatra elgondolkodik azon, milyen is lenne az élet kevesebb ügyintézéssel és sietséggel. Legalábbis én el szoktam. Vasárnaponként már bevett program nálunk, hogy ha az időjárás nem alkalmas kirándulásra, bekapcsoljuk az egyik ismeretterjesztő csatornát, és az alaszkai erdőbe kiköltöző családokról szóló dokumentumsorozatot nézzük.