100 kilométeres szél jön, itt lesz a legdurvább időjárás szerdán

Kiadták a riasztást, mutatjuk a részleteket.

A Kiderül szerint április 19-én egy ciklon miatt cefet időre kell készülnöd.

Az északi szél a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik (60-80 km/h). Napközben az Alpokalján – elsősorban a Kapuvár – Zalaegerszeg közötti sávban – azonban 80-100 km/h közötti lökések is valószínűek, és az északkeleti országrészben is elfordulhat már 70 km/h körüli szélsebesség.

A széllökések miatt szerda reggel számos járásra adtak ki riasztást, ez azt jelenti, hogy a jelölt területeken néhány órán belül igen vehemens légmozgásokra számíthatsz. Kattints a Kiderül térképére a részletekért:

A szél mellett csapadékra is számítanod kell. Az ország középső és keleti felén jelentős, 20 mm-t meghaladó csapadékra kell számítani, de az Alföldön 30 mm feletti összeg is hullhat területi átlagban. Emellett az Északi-középhegység magasabb részein 50 mm-t meghaladó csapadékösszegre is van esély.

Jó eséllyel nem múlik el havazás nélkül a nap. Az előejelzés szerint az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok cm-es hóréteg kialakulására nagy esély van. Síkvidéken inkább csak időszakosan maradhat meg néhány cm-es vizes hó.