Ezek a tippek megmenthetik a húsvéti hosszú hétvégédet

Ha elutazol, ezeket mindenképpen tartsd be.

A négynapos hétvégére sokan szerveztek utazást, a Szallas.hu szerint az idei négynapos húsvéti ünnepre a tavalyihoz képest április elejéig csaknem háromszor több vendég foglalt a belföldi szálláshelyekre. A vendégek harmada hotelben keresi az ünnepi kikapcsolódást, amit népszerűségben a vendégház, az apartman és a panzió követnek.

A hosszú hétvége azonban a betöréseknek is kedvez, ezért fontos, hogy mielőtt lelépnél négy napra pihenni, tarts be néhány óvintézkedést.

A Pénzcentrum a KöBE (Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesülete) nyomán bemutatta, mire figyelj, hogy ne járj pórul.

Gondosan zárd be az ajtókat és az ablakokat, ellenőrizd, hogy egyetlen nyílászáró sem maradt ki. Húzd be a függönyöket, engedd le a redőnyt, rejtsd el az értéktárgyakat, ne csábítsa semmi a betörőket.

Zárd be a melléképületeket. A cikk szerint ugyanis a káresetek egy részében előfordul, hogy az illető házát a saját melléképületéből, vagy garázsából elvett szerszámmal törték fel. Mielőtt útnak indulsz, azt is nézd meg, hogy nem maradt elöl olyan eszköz, ami elősegíti a betörést.

Szerezz be időzítőt, mellyel a beltéri világításokat tudod működésre bírni. Így azt, aki figyeli a házat, a fel-le kapcsolódó villanyok eltántorítják a behatolástól.

A KÖBE még azt is tanácsolja, hogy a gyenge zárakat az utazás előtt cseréld le erősebbekre. Lehet, hogy ez már az utolsó pillanatban nem fér bele, de egy nyaralás előtt már időben érdemes egy ilyen projektbe belefogni.

Mindehhez még hozzátennénk, hogy nem célszerű a Facebookra kiírni, hogy négy napig nem vagy otthon, pláne, ha a bejegyzéseidet ország-világ láthatja. Ezzel lényegében egy felhívást teszel ugyanis közzé, hogy szabad préda a lakás.

Célszerű egy tételes listát vezetni az értéktárgyakról, így ha mégis megtörténik a baj, az nagyban segíti majd a rendőrség munkáját. Fontos: ha azt látod, hogy felnyomták a lakást, azonnal hívd a rendőrséget!