Jön az áprilisi csillaghullás – itt van, mikor nézz az égre

Készítheted a kívánságlistát!

Az április legizgalmasabb eseménye csillagászati szempontból a Lyridák meteorraj érkezése, melynek tagjai általában április 16-tól április 25-ig villannak fel az égen, a legtöbb hullócsillagot azonban április 22-e környékén láthatod.

A Lyridák meteorrajt elsőként a Krisztus előtti 7. században említették, nevét a Lyra, azaz a Lant csillagképről kapta, innen indulnak ki ugyanis látszólagosan a hullócsillagok.

Fotó: earthsky.org

A tudomány jelenlegi állása szerint a raj forrása a Thatcher-üstökös, mely hozzávetőlegesen 415 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökös utoljára 1861-ben járta meg a Naprendszer belső régióit, legközelebb 2276-ban tér vissza. Mikor napközelben van, törmelékfelhőt hagy maga után, amin évről évre áthalad a Föld, te pedig szép hullócsillagokat látsz.

A Lyridák az EarthSky szerint átlagosan óránként 10-20 hullócsillagot produkál, de természetesen lehet ennél jóval kiugróbb érték is, 1982-ben például 100 felvillanást figyeltek meg egy óra leforgása alatt.

A meteorraj tetőzésekor, április 22-re a Hold csupán egy keskeny, fogyó sarlóként világít majd az égen, szerencsére nem rontva jelentősen az észlelési lehetőséget. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és szép égi tűzijátékot láthatunk.