Ma lenne 90 éves Puskás Öcsi – a legszebb góljaival emlékezünk rá

A legenda a szívünkben örökké él!

1927. április elsején született Budapesten Puskás Ferenc, a labdával Kispesten kezdett el ismerkedni, ahová születése után költözött ki a család – írja a Puskas.com. Az apja, idősebb Purczeld Ferenc is focizott, a család közvetlenül a pálya mellett lakott, a szomszédban pedig a Puskás Öcsinél másfél évvel idősebb Bozsik József nevelkedett.

Naphosszat a grundon fociztak, Puskásék aztán a Kispest kölyökcsapatában rúgták a labdát. 1943-ban, 16 évesen mutatkozott be az NB I-ben a Kispest színeiben, a háború után pedig meghívást kapott a válogatottba.

A csapat – akinek a kapitánya Puskás Öcsi volt – 1952-ben olimpiai bajnoki címet nyert Helsinkiben, 1953-ban pedig az olaszok legyőzésével Magyarország megnyerte az Európa-bajnokság elődjét, majd „Az évszázad mérkőzésének” kikiáltott rangadón legyőzte az otthonában addig veretlen angol válogatottat.

Az Aranycsapat 1953-ban (fotó: Wikipedia)

A csapat sorra nyerte a meccseit, az 1954-es világbajnokságon a döntőig menetelt, ahol kikapott Nyugat-Németországtól. 1956-ban Puskás Ferenc a többi Honvéd-játékossal elhagyta az országot, Bécsben és Olaszországban vészelte át a FIFA eltiltásával, a családtagok veszélyes kijuttatásával és csalódásokkal járó bizonytalan időszakot. Ezután szerződést kapott a Real Madridtól, aminek a sztárja lett, Öcsi helyett pedig Panchó lett az ottani beceneve.

A magyar válogatottban soha többet nem szerepelhetett, ám 85 mérkőzésen lőtt 84 gólja így is máig világcsúcs. A Real Madridnál az 1960-as Bajnokok Ligája-döntőn négyszer, az 1962-es fináléban háromszor volt eredményes, Magyarország után Spanyolországban is négyszer nyert gólkirályi címet, az összesített teljesítményt nézve minden idők legsikeresebb góllövője lett.

Puskás Öcsi lő (fotó: Wikipedia)

Puskás Ferenc a legnagyobb sikerét a görög Panathinaikosszal érte el. A szinte amatőr csapattal 1971-ben bejutott a Bajnokok Ligája (BEK) döntőjébe, ahol végül az Ajaxtól kapott ki a gárda.

1991-ben hazaköltözött Magyarországra, és az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül 1993-tól egy rövid időre a a válogatott szövetségi kapitánya lett. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött, a kórházat csak ritkán hagyhatta el. Egészségi állapota egyre rosszabbra fordult, végül 2006. november 17-én elhunyt.

Ezekkel a gólokkal emlékezünk rá: