Megsúgjuk, hol vannak a az ország legjobb medvehagyma-lelőhelyei

Készítsd a szatyrot, a túracipőd, mert tudjuk, mit teszel a hétvégén.

A tavasz egyik legtrendibb, legkedveltebb növénye a medvehagyma. A növény fogyasztható része, a levele amellett, hogy gyógyhatással bír (kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért), kiváló adalék az ételekhez.

Rengeteg medvehagymás receptet találni, első osztályú pesto készíthető belőle, a rántottát egyszerűen új szintre emeli, emellett nyersen, szendvicsre pakolva is működik.

Medvehagyma (fotó: Wikipedia.org)

A medvehagymát március végén és április elején gyűjtheted, az állami erdőkben egy fő egy nap maximum 2 kilót szedhet belőle. A levelei azonban a laikusok számára könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, ami mérgező. Hogy biztosra menj, dörzsöld meg a levelet, ha átható fokhagymaillatot érzel a kezeden, akkor medvehagymát találtál, ha nem, akkor semmiképp ne szedd le. Ha már virágzik, akkor már nem jó.

Virágzó medvehagyma (fotó: Wikipedia.org)

Mondjuk a tuti lelőhelyeket!

A medvehagyma hazánkban leginkább a Mecsekben honos, de máshol is előfordul. Utánajártunk, merre érdemes keresned a növényt.

A Mecsekben lényegében bárhol találsz medvehagymát, de az alábbi Google-térkép szerint Pécs közelében az Éger-völgyben és a Száraz-kút-pihenőnél érdemes keresned, emellett a tévétorony környékén is biztosan belebotlasz a növénybe. Orfű környékén is találsz belőle bőven, olyannyira, hogy fesztivált is szerveztek rá: áprilisban jön a XIV. Orfűi Medvehagyma Fesztivál.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő Gerecse Tájvédelmi Körzetben is érdemes medvehagymát keresned, emellett a Bakony keleti és nyugati vége (Burok-völgy, Kovácsi hegy-Tátika-Uzsa által határolt terület) is ígéretes célpont.

Fejér megyében a dégi Festetics-kastély kertjében is burjánzik a medvehagyma – írja a Feol.hu. Itt azonban egy-két héttel később szokott lenni a szezon csúcsa, mint a Mecsekben, ahol a kontinentális mellett a mediterrán éghajlat is érvényesül.

A Zala megyei Obornak és Bocska közötti erdőbe is érdemes ellátogatni, itt is sok a medvehagyma:

Szedik a medvehagymát Zalában (MTI Fotó: Varga György)